Fizioterapija

Fizioterapija je del interdisciplinarne obravnave starostnika. Fizioterapevt s pomočjo vzgojnih in fizioterapevtskih metod vzdržuje, vzpostavlja ali izboljšuje psihofizične sposobnosti starejših. Način dela s starejšimi zahteva specifičen in prilagojen pristop.

 

Fizioterapevtki povabita vse stanovalce našega Doma na aktivnosti za krepitev zdravja in ohranjanje sposobnosti, napotitev na fizioterapijo kot del rehabilitacije in/ali zmanjševanja bolečine pa se izvaja po naročilu domskega zdravnika in fiziatra.

 

Fizioterapevt oceni telesno stanje starostnika, prav tako njegove osebnostne značilnosti in na podlagi tega sestavi fizioterapevtski program, ki vključuje zdravstveno vzgojne nasvete, metode gibalne terapije ter pozitivne biološke učinke fizikalnih energij. Na koncu terapije sledi ocena doseženih rezultatov.

 

 Le z redno telesno aktivnostjo lahko vzdržujemo sposobnost gibanja. Stanovalci našega Doma pričnejo z vadbo že zgodaj zjutraj. Veliko je stanovalcev, ki želijo dan pričeti aktivno, saj s pomočjo telovadbe razgibajo svoje telo in se napolnijo s pozitivno energijo.

 

Izvajamo tudi samoplačniški obisk. S slednjim skušamo okoliškim starostnikom omogočiti čimprejšnjo učinkovito fizioterapevtsko oskrbo oziroma podati navodila za vaje ter posredovati znanja, s pomočjo katerih si lahko pomagajo tudi doma.

 

Uporabnikom sta v Domu na razpolago dve diplomirani fizioterapevtki z dodatnimi znanji gerontologije, manualne terapije, PNF-a, športne fizioterapije, limfne drenaže, kinesio tapinga … Prenovljeni prostori fizioterapije, prilagojeni potrebam starejšega človeka, nam omogočajo individualno krožno vadbo na vadbenih postajah ter predpisano elektroterapijo, magnet, laser, terapevtski ultrazvok in termoterapijo. Pred  vhodom v Dom se nahaja odličen vadbeni park, ki nam omogoča trening vstajanja, prestopanja, premagovanja ovir in hoje tudi zunaj.

 

Dom je učna baza za študente fizioterapije, ki nam pomagajo pri testiranjih in meritvah, hkrati pa pridobijo bogate izkušnje za nadaljnje delo.

 

Ker se zavedamo hitre rasti starejšega prebivalstva in v želji za dobrobit širše skupnosti večkrat letno organiziramo brezplačna predavanja in praktične delavnice o dvigovanju bremen, premeščanju osebe na invalidski voziček, preprečevanju padcev in različnih vajah.

 

Skip to content