Prehrana v domu

 

V domski restavraciji nudimo KOSILA, prilagojena potrebam starejših.
Kosila lahko dostavimo tudi na dom (za več informacij: Primož Krivec, socialna služba Doma).

 

Na voljo so:
– navadna hrana,
– sladkorna dieta,
– želodčno-žolčna dieta,
– brezglutenska dieta.

Ker se zavedamo, da je prehrana pomemben dejavnik v nudenju storitev, prisluhnemo željam in potrebam stanovalcev, hkrati pa naša dobra kuharska ekipa sodeluje z zdravstvom ter dosega kvalitetno raven prehrane, primerne naši instituciji.

 

NAVADNA PREHRANA za stanovalce je zelo raznovrstna, sestavljena iz treh obrokov in dnevne malice.

 

DIETNA PREHRANA je individualno prilagojena. Kar nekomu koristi, lahko drugemu škoduje.

 

Sladkorna dieta

Bolnikom s sladkorno boleznijo priporočamo dieto, ki je dejansko zdrava prehrana. Takšna prehrana naj bi bila aterogena, preprečevala naj bi nagel in visok porast sladkorja v krvi in mora imeti čim nižji glikemičen indeks. Dnevni obroki hrane so 5-6 krat: zajtrk, dopoldanska malica, kosilo, popoldanska malica, večerja in povečerek. Vsak dnevni obrok vsebuje živila iz treh skupin – sadje in zelenjava, žita in stročnice, mleko in mesni izdelki (Pokorn 2004).

Pri pripravi sladkorne diete uporabljamo priporočena živila, kot so vse vrste zelenjave in sadja, pusto meso, jedi zabelimo s finimi olji, maslo uporabljamo le izjemoma, npr. kot namaz. V dnevno prehrano je vključeno 0.5l posnetega mleka ali mlečnih izdelkov, črn ali polnozrnat kruh, v prehrani ne uporabljamo enostavnih sladkorjev. Sladkorna dieta v našem domu vključuje 5 obrokov in po potrebi še dodatni obrok.

 

Želodčno-žolčna  dieta

Dieta temelji na zdravi in redni prehrani. Najbolje je, če je hrana samo kuhana, dušena ali pečena z zelo malo maščobe. Dieta pri vnetju ali razjedi dvanajsternika je danes povsem enaka zdravi, uravnoteženi prehrani (Pokorn 2004).

Za pripravo želodčno-žolčne diete uporabljamo kuhanje in dušenje hrane v lastnem soku ali v aluminijevi foliji. Če hrano pečemo, pri tem uporabljamo minimalno količino olja ali masla. Večkrat cvrtih olj ali masti ne uporabljamo, na to smo še posebno pozorni. Pazimo, da je hrana pri serviranju primerno topla, saj se zavedamo, da prevroča ali premrzla hrana draži želodčno sluznico. Iz prehrane izločimo vsa živila, ki stanovalcem z želodčno-žolčno boleznijo povzroča težave – mesne juhe, hrano s konzervansi, vse močne začimbe, stročnice, kapusnice, trdo surovo zelenjavo, koncentrirane sladke jedi (torte, orehovo potico,…), močno slana in kisla živila, pečene in ocvrte jedi, majonezo, zaseko, svinjsko mast, ocvirke, maslo, margarino in smetano,… Prehrana pri želodčno-žolčni dieti v našem domu vključuje 5 dnevnih obrokov in čaj po želji.

 

 

Skip to content