Socialna oskrba

Odhod iz domačega okolja predstavlja za vsakega starostnika in marsikaterega svojca pomembno, nemalokrat zelo težko življenjsko odločitev. Zavedamo se, da pomeni selitev v dom za starostnika veliko spremembo v načinu življenja, saj prihaja v povsem drugačno bivalno okolje.

 

Socialni delavec je sopotnik in največkrat prva oseba, s katero se bodoči stanovalec sreča, zato je pomembna strokovna naloga socialne službe prav ta, da ravnamo z ljudmi spoštljivo in tako prispevamo k njihovemu ohranjanju dostojanstva.

 

Delo socialnega delavca v našem Domu je usmerjeno v pripravo starejšega človeka na domsko oskrbo, na prihod v Dom in na bivanje v Domu. Pri svojem delu je socialni delavec pozoren na to, da je potrebno pri vsakem posamezniku upoštevati pričakovanja in potrebe ter s tem omogočati dostojanstveno staranje in večje spoštovanje staranja v naši družbi. Glavni poudarek strokovnega socialnega dela je upoštevanje načela socialnega vključevanja, proste izbire in spoštovanja pravic stanovalcev.

 

S sistematično naravnanostjo vseh procesov na stanovalce zagotavljamo visoko kakovost oskrbe, nege in bivanja v Domu. Z vsakim stanovalcem skušamo ustvariti pristen človeški, a hkrati profesionalen odnos.

 

Namestitev starostnika v institucionalno varstvo je sprememba tudi za njegove svojce, zato pozornost posvečamo tudi delu s svojci. Trudimo se, da bi prosilcu in njegovim svojcem že pred sprejemom predstavili način življenja in aktivnosti v Domu. Prosilce in njihove svojce povabimo na informativni sestanek ter ogled Doma. Povabimo jih, da se nam pridružijo na različnih prireditvah v Domu, da se udeležijo katere od aktivnosti, ki jih izvajamo ali pa v domski kavarni skupaj z ostalimi stanovalci spijejo kavo ali se posladkajo s sladico.

 

Cilj službe, ki ga lahko uresničujemo le v sodelovanju z vsemi ostalimi službami, je, da stanovalcem pomagamo pri ohranjanju oziroma dvigu kvalitete bivanja v Domu. Z naravnanostjo na stanovalce in njihove potrebe jim zagotavljamo razvoj in ohranjanje samostojnosti in jih spodbujamo, da aktivno preživijo svoj prosti čas. Pri svojem delu pa v največji meri spoštujemo in upoštevamo njihov način življenja, njihove želje in interese.

 

Skip to content