Nagovor direktorja

Spoštovane in spoštovani,

 

razvoj domov za starejše v Sloveniji ima pestro zgodovino. Jana Mali v knjigi Od hiralnic do domov za stare odkriva začetke institucionalnega varstva vse od 13. stoletja do danes. Tako so do druge svetovne vojne govorili predvsem o hiralnicah, ubožnicah ter špitalih, saj so bili namenjeni onemoglim in neozdravljivo bolnim, ki v domačem okolju niso imeli ustrezne podpore ali pa si oskrbe niso mogli privoščiti. Zanimivo je, da se razmere po drugi svetovni vojni niso ravno izboljšale, ravno nasprotno se je število mest do leta 1964 razpolovilo, izvajanje storitev pa so prestavili v zapuščene gradove, ki že v osnovi niso primerni za izvajanje storitev institucionalnega varstva. Šele po letu 1964 in v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja smo v Sloveniji, ki je bila del Jugoslavije, pričeli z izgradnjo namenskih domov za starejše in med njimi je bil tudi naš Dom. Dom starejših občanov Ljubljana – Šiška je bil zgrajen leta 1977, prvi stanovalci pa so se vanj vselili leta 1978. Zasnovan je kot rekreacijsko kulturni, zdravstveni in oskrbovalni center za starejše občane, ki naj bi po svojem značaju deloval kot dom odprtega tipa. Glede na standard storitve je bil že v takratnem času med najboljšimi domovi na področju celotne bivše Jugoslavije in tako je še danes. V Domu živi 230 stanovalcev, ki prebivajo v 116 enoposteljnih in 57 dvoposteljnih sobah.

 

Naše poslanstvo realiziramo tako, da stanovalcem in njihovim svojcem omogočamo varno bivalno okolje, visoko stopnjo zasebnosti z upoštevanjem integritete posameznika, individualno obravnavo, poleg tega jim pomagamo pričarati domačnost in nadomestilo za dom v zadnjem življenjskem obdobju. Za stanovalce skrbi 130 zaposlenih, katerih zadovoljstvo je za nas velikega pomena. Pri tem je naše vodilo vizija, da želimo razviti in ohranjati vlogo kakovostnega, inovativnega in prepoznavnega doma za starejše doma in v tujini! Sledimo vrednotam, ki iz našega logotipa »z roko v roki iz srca«, tvorijo akrostih.

 

Za nas pa je pomemben še moto »uporabljaj ali izgubi«, ki stanovalce nagovarja na aktivnost, seveda prilagojeno njihovim potrebam in zmožnostim. Pri tem mislim predvsem na fizično vadbo v obliki fizioterapije in vsakodnevne vadbe v okviru delovne terapije, psihično vadbo za krepitev kognitivnih sposobnosti in pa na obiske raznih prostočasnih dejavnosti, ki jih pri nas ne manjka, in pomembno vplivajo na krepitev socialne mreže in preprečujejo osamljenost.

 

V Domu dajemo velik pomen zagotavljanju kakovosti življenja tako stanovalcev kot tudi svojcev in zaposlenih. To uresničujemo z vseevropskim modelom za zagotavljanje kakovosti E-Qalin. V letu 2017 smo prejeli certifikat kakovosti tako za institucionalno varstvo kot tudi za dnevno varstvo.

 

Dnevno varstvo na področju Šiške je dobro sprejeto, saj ga dnevno obiskuje preko 20 obiskovalcev. Posebnost našega dnevnega varstva je, da se nahaja na ločeni lokaciji. S tem se izognemo predsodkom starejših in njihovih svojcev, da gredo v dom, hkrati pa z redno udeležbo na domskih prireditvah življenje v domu detabuiziramo.

 

Odnose s skupnostjo vzdržujemo tudi preko razvoza kosil in domske kavarne s parkom. Prehrana je za starejše, poleg zdravnika, najpomembnejše dnevno dogajanje.  S predlogi stanovalcev in zunanjih prejemnikov hrane in s sodelovanjem z nutricionisti ter po načelu kratkih dobavnih verig od proizvajalca do potrošnika poskrbimo, da je hrana okusna in predvsem primerna za starejše ne glede na njihovo zdravstveno stanje. Domska kavarna pa nudi čudovit socialni prostor, kjer se stanovalci lahko družijo s prebivalci širše okolice, saj je odprtega tipa.

 

Dodano vrednost Domu daje tudi park, v katerem je mnogo kotičkov za posedanje v senci, poleg tega pa je na voljo tudi veliko vadbenih orodij za krepitev zdravja.

 

Da pa v Domu lahko uresničujemo vse zastavljene cilje in smo s tem med najbolj želenimi domovi v Sloveniji, gredo zasluge vestnim zaposlenim. Različni delovni timi, ki so opisani proti koncu zbornika, kljub temu, da so podplačani, dokazujejo, da skupaj zmoremo vse. Zavedanje, da smo tukaj zaradi starejših, ki nas potrebujejo, nam daje zadovoljstvo in nas osebno izpolnjuje.

 

Zavedanje, da Dom ni samo institucija, ampak bivališče njegovih stanovalcev, nam daje pogum in voljo, da naredimo vse, kar je v naši moči, da stanovalcem vsak dan posebej pričaramo kot novo doživetje. V Domu dodajamo življenje letom in ne obratno in to bomo »z roko v roki iz srca« počeli tudi v prihodnje.   

 

                                                                                           Mag. Simon Strgar, direktor

Skip to content