Galerija slik dogodkov

8. februar - Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni praznik, ki ga praznujemo na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

France Prešern se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem, ugledni kmečki družini. Navkljub materini želji, da bi postal duhovnik, se je vpisal na Dunaj na študij prava, kjer je začel tudi odkrivati pesniški svet. Po vrnitvi v Ljubljano se je spoprijateljil z Matijo Čopom, profesorjem in knjižničarjem, ki je imel velik vpliv na Prešernovo ustvarjanje. V trnovski cerkvi v Ljubljani se je France Prešern zaljubil v Julijo Primic, ki je zelo zaznamovala pesnika in njegovo ustvarjanje.

Ker je imel za otroke vedno pripravljen mošnjiček poln fig, se ga je prijel naziv doktor Fig.

Sedma kitica Prešernove Zdravljice se izvaja kot himna Republike Slovenije.

Na 8. februar po celi Sloveniji potekajo kulturne prireditve, na ta dan pa podelijo tudi Prešernove nagrade, ki so najvišja priznanja Republike Slovenije na področju umetnosti.

Na Franceta Prešerna smo se spomnili tudi v našem Domu.

Obiskal nas je moški pevski zbor JP Ljubljanski potniški promet, ki deluje že od leta 1925. V zboru sodeluje 22 pevcev. Pevski zbor je v času svojega delovanja priredil veliko nastopov, imajo bogat repertoar pesmi. Vsa leta se udeležujejo srečanj Ljubljanski zbori, Po Prešernovih stopinjah in sodelujejo na taboru pevskih zborov v Šentvidu pri Stični.

Poleg čudovito odpetih številnih pesmi moškega pevskega zbora, z uvodno Prešernovo Zdravljico, smo lahko poslušali tudi recitacije naših stanovalcev, ki so nekateri s prebranimi, drugi z na pamet odrecetiranimi pesmimi: Lepa Vida, Pevcu, Kam, Ukazi, Gazela… obogatili spomin na našega največjega pesnika.

Skip to content