Galerija slik dogodkov

V mesecu juniju smo pričeli  s predstavitvijo gora.

 

G. Jani Bele, alpinist, alpinistični inštruktor in gorski reševalec ter avtor knjige Nevarno proti vrhovom, nam je predstavil potopis Kilimandžaro, ki je najvišja gora v Afriki. Leži v severovzhodni Tanzaniji, južno od meje s Kenijo. V mesecu juliju pa nam je predstavil treking po Himalaji. Njihova 12 članska odprava je tam preživela kar tri tedne in se povzpela na 5400 m nadmorske višine gore Makalu. V Himalaji domuje tudi Mount Everest, ki je s 8848 metri nadmorske višine najvišja gora na Zemlji.

 

Slovenski alpinisti so se z Makalujem (8481m) prvič srečali leta 1972, ko so v njegovi južni steni prestopili magično mejo 8000 metrov, dosegli višino 8200 metrov in s tem kot himalajski začetniki razburili ves alpinistični svet, predvsem pa je ta odprava pomenila prelomnico slovenskega plezanja novih smeri v najtežjih himalajskih stenah.

 

Slikoviti opisi, nazorni prikaz in zraven še zanimivo pripovedovanje g. Beleta so tokrat na predstavitev privabili številne stanovalce, ki so dvorano Marjana zapolnili do zadnjega sedeža.

 

V avgustu sledi predstavitev prečkanja Finske s tekaškimi smučmi. Hvala g. Jani Bele za izvrstne predstavitve svojih potopisov!

 

 

Skip to content